Jak stworzyć niezwykłą atmosferę w restauracji?

Sekretem dobrze prosperującej restauracji są nie tylko wyśmienite dania. Na odpowiedni klimat składa się wiele elementów, z czego najważniejsi są ludzie, a więc ich kreatywność, podejście do działania, sposób bycia, zmysł estetyki, dzięki czemu lokal wygląda tak, że chce się do niego wracać przy każdej najbliżej okazji. O jakie elementy należy zadbać w szczególności?

Dobór odpowiedniej muzyki

Dobór odpowiedniej playlisty to kluczowa sprawa, która tworzy niezapomniany klimat w restauracji, a o czym często zapominają jej właściciele czy menedżerowie. Musi ona przede wszystkim być spójna z klimatem miejsca. Zupełnie inne utwory puścimy w eleganckiej restauracji, a inne w pubie czy barze szybkiej obsługi. Dlatego muzyka do restauracji wymaga wyczucia i odrobiny smaku. Warto pomyśleć też o zatrudnieniu zespołu lub pojedynczego muzyka, który będzie dla nas grał w weekendy czy przy specjalnych okazjach. Restauracje z muzyką na żywo zawsze są częściej wybierane przez gości. Warto więc dodać ogłoszenie, poszukać kontaktów czy zapytać znajomych i zacząć organizować występy młodych artystów, którzy uświetnią miejsce i nadadzą niezapomniany klimat.

Charakter oraz kolory lokalu

Identyfikacja lokalu musi być spójna i nic nie może znajdować się tam przypadkowo. Wystrój lokalu musi pasować do karty dań, muzyki oraz naszej grupy docelowej. W klasycznych restauracjach postawimy na eleganckie  obrusy, najlepiej w białym kolorze, we włoskiej restauracji dominować będą kolory ziemi, a w amerykańskim barze kolor czerwony. Meble muszą pasować do całości. Jeżeli zależy nam na nowoczesnym designie, powinniśmy wybrać proste, minimalistyczne wzory, które nie zdominują całego wnętrza. Zupełnie inaczej będzie wyglądała sytuacja gdy chcemy stworzyć miejsce na wzór karczmy biesiadnej. Wtedy postawimy na lakierowane drewno i wiejskie motywy.

Odpowiednie oświetlenie

Przyjemną i ciepła atmosferę tworzy odpowiednio dopasowane oświetlenie. Odpowiada ono za wrażenia estetyczne i podkreśla najmniejsze detale w lokalu. Nie możemy przesadzać z jasnością światła, ale także nie może być zbyt ciemno. Potrzebne jest wyczucie, które będzie decydowało o ogólnym wrażeniu lokalu.

Szczegóły, które tworzą miejsce!

Oprócz powyżej wspomnianych elementów ważną rolę odkrywa sam personel. Nie tylko szef kuchni, który odpowiada za przygotowanie dań, ale także kelnerzy, którzy mają bezpośredni kontakt z gośćmi. To oni budują pozytywny wizerunek lokalu i sprawiają, że nasi klienci czują się dobrze. Ważne jest także menu. Bezapelacyjnie należy dbać o świeżość i jakość potraw, bo nawet przy najlepszym klimacie miejsca, gdy zaserwujemy naszym gościom niesmaczne lub nieświeże danie, nie mamy co liczyć, że kiedykolwiek do nas wrócą i wystawią nam pozytywną ocenę w mediach społecznościowych!